Veiliger internet met behulp van HTTPS

De zoekgigant Google is druk bezig met het veiliger maken van het internet. In het begin van de huidige jaargang, 2017, is Google gestart met het verbeteren van hun eigen browser. In Google Chrome krijgen websitebezoekers nu een melding te zien bij pagina’s waar ingelogd kan worden. Ook bij zoekfuncties en formulieren worden hier nu meldingen getoond. Als er geen HTTPS-verbinding op de website staat, geeft de browser aan dat de website niet veilig is.

Wat is HTTPS?

HTTPS staat voor ‘Hyper Tekst Transfer Protocol Secure’. Dat zorgt voor een versleuteling tussen de verschillende processen en communicatie tussen de bezoeker en de website. ‘Secure’ zorgt ervoor dat gegevens niet kunnen worden onderschept door kwaadwilligen.

Veiligheid is topprioriteit

Het https-label wordt steeds vaker getoond op verschillende websites. Dit is het groene slotje voor de URL. Indien u nog geen HTTPS-certificaat op uw website hebt, is het raadzaam om dat zo snel mogelijk te implementeren. De zoekgigant geeft namelijk aan dat veiligheid een topprioriteit is. Google heeft als doel om het gehele internet veiliger te maken. Als uw website dus wel voorzien is van een beveiligde verbinding, en die van uw concurrent niet, kunt u hoger worden geplaatst in de zoekresultaten. De investering van een SSL-certificaat haalt u er dus gemakkelijk uit.

‘Niet veilig label’

Indien uw website nog niet voorzien is van een SSL-certificaat, kunt u een melding krijgen voor de link in de balk met ‘niet veilig’. Dit wordt getoond op verschillende pagina’s waar gegevens moeten worden ingevoerd. Denk hierbij aan inlogpagina’s, (contact)formulieren of bijvoorbeeld een betalingspagina. In 2016 had de zoekgigant al vermeld dat zij deze wijzigingen zouden doorvoeren, hetgeen wat in januari 2017 ook is gebeurd. Dit ‘niet veilig label’ wilt u absoluut niet op uw website en daarom is het raadzaam om zo snel mogelijk een SSL-certificaat te installeren.

niet veilig - not secure

Aantal Google Chrome gebruikers

In 2016 werd Google Chrome de meest gebruikte browser op het internet, gevolgd door Mozilla Firefox en Internet Explorer. Aangezien Google Chrome de grootste browser is, is het dus erg belangrijk om te zorgen voor een dergelijk certificaat. Ruim 40% van alle internetgebruikers maken standaard gebruik van deze browser. Het kan dus voor negatieve effecten zorgen indien u het niet voor elkaar heeft. Eventueel kunt u deze statistieken ook voor uw eigen website opvragen. Deze kunt u bekijken in Google Analytics.

Betere zoekresultaten

Een SSL-certificaat installeert u niet alleen voor uw bezoekers, maar ook voor de zoekmachine zelf. Zoals gezegd haalt Google alles uit de kast voor een veiliger internet. De zoekgigant wil daarom ook beveiligde websites belonen met hogere zoekresultaten. In de afgelopen jaren hadden de SSL-certificaten nog niet veel effect op de zoekresultaten, maar sinds 2017 is dat algoritme flink aangepast.

Zie ook: Hoger scoren in Google met uw WordPress website.

Welke varianten zijn er?

Er zijn verschillende varianten waar u uit kunt kiezen: SSL, Wildcard SSL en EV SSL. Eerstgenoemde beveiligt één domein, de Wildcard SSL beveiligt ook alle sub-domeinen en tot slot laat EV SSL ook de bedrijfsnaam zien. De eerste twee varianten zijn aanzienlijk goedkoper. Er zijn zelfs een aantal gratis varianten beschikbaar via Let’s Encrypt. Ga na of uw hostingpartij dit aanbiedt. De EV SSL is niet gratis beschikbaar en is over het algemeen wel een vrij duur certificaat. Alle grote webshops, waaronder Coolblue, hebben deze certificaat op hun website. Het straalt vertrouwen uit.

Coolblue SSL