Nieuw Facebook-algoritme vermindert weergave pagina’s

Het zal er al een tijdje aan te komen, maar Facebook heeft de wijzigingen nu echt doorgevoerd. Het platform heeft het Facebook-algoritme aangepast, waardoor (bedrijfs-)pagina’s minder snel weergegeven worden in de tijdlijn.

Facebook heeft het via de officiële kanalen aangekondigd: het medium geeft voorrang aan berichten van familie en vrienden en dus niet meer aan pagina’s. Geleidelijk aan zult u dus merken dat u minder bereik heeft met uw Facebook-pagina. Aan publieke content wordt daarmee minder aandacht geschonken.

Op 31 december 2017 schreven we al over Facebook engagementbait: ook een ontwikkeling, waardoor het moeilijker wordt om snel en organisch zichtbaar te zijn als bedrijfspagina.

Wat zijn de gevolgen van het nieuwe Facebook-algoritme?

De social media gigant geeft het zelf al aan: pagina’s zullen minder snel te zien zijn in de tijdlijn. Dat heeft dus een direct gevolg: het bereik zal naar beneden gaan, met weer als gevolg dat u minder klikken op de links krijgt én daarmee minder bezoekers op uw website. Websites die leunen op verkeer via Facebook krijgen dus te maken met een enorme terugval. U zult er dus van alles aan moeten doen om uw pagina zo interessant mogelijk te houden. Dat vereist een degelijke strategie.

Betaalde berichten werken nog wel

Natuurlijk hebben pagina’s nog wel de mogelijk om te adverteren. Facebook wil immers geld verdienen en wellicht hopen zij door deze ontwikkeling juist meer te verdienen aan advertenties. Immers willen bepaalde pagina’s ook wel tegen betaling vooralsnog gezien worden.

Organisch zichtbaar worden, hoe begin ik?

Het is niet onmogelijk om nog steeds organisch zichtbaar te zijn. Wel wordt het moeilijker om een hoog bereik te behalen. Met behulp van deze tips kunt u er het beste van maken.

1. Zorg ervoor dat mensen uw content delen

Wilt u dat uw content gezien wordt op Facebook? Zorg er dan voor dat content deelbaar is. Als content waardevol is, willen mensen dat best wel delen op hun tijdlijn. Als mensen uw bericht delen, wordt het dus weer gezien. Tip: zorg ervoor dat mensen zich kunnen identificeren met de content. Daardoor verhoogt u de kans dat mensen het delen.

2. Zorg ervoor dat mensen gaan reageren

De beste content is content waar mensen op willen reageren. Het platform geeft zelf al aan dat interactie belangrijk is. Hoe meer mensen reageren op uw berichten, hoe interessanter uw content dus is. Met behulp van live-sessies kunt u bijvoorbeeld mensen direct vragen om live te reageren. U kunt ook direct een vraag beantwoorden. Verschillende politieke partijen, vloggers en bedrijven doen dit al regelmatig (en met succes).

3. Zorg ervoor dat volgers hun voorkeuren aanpassen

Gelukkig wordt niet alles bepaald door Facebook. Gebruikers van het platform kunnen namelijk ook zelf aangeven wat belangrijk is. Via nieuwsoverzicht > voorkeuren bewerken > geef aan van wie je het eerste berichten wilt zien is een handig functie. Als u daar kiest voor Onivu, ziet u onze posts altijd bovenaan.

Wilt u uw voorkeuren via de app op uw smartphone aanpassen? Navigeer dan via het hamburgermenu naar help en instellingen > voorkeuren voor nieuwsoverzicht > Geef aan van wie je het eerst berichten wilt zien.

Hulp nodig?

Social media marketing vereist veel fantasie. Dat is een vak apart. Wilt u graag hulp of advies voor uw social media strategie? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend bakje koffie.

Vindt u dit ook een interessant nieuwsartikel? Deel dit blogbericht dan op social media met uw (zakelijke) relaties.