Hoger scoren in Google met uw WordPress website

Op het internet is veel te vinden over SEO en WordPress websites. WordPress is een ontzettend krachtig contentmanagementsysteem waarbij u gemakkelijk instellingen kunt wijzigen, ook ten behoeve van de vindbaarheid van uw website. Wilt u hoger scoren in Google met uw WordPress website? Lees dit artikel dan goed door.

1. Website optimaliseren

In de basis zijn er een aantal standaard instellingen in WordPress geïnstalleerd. Een aantal belangrijke elementen hiervan zijn: permalinks, http(s)-verbinding, de snelheid en een mobiele website. Hoger scoren in Google? Dan moet u in ieder geval ervoor zorgen dat deze vier elementen goed in orde zijn. Dit is gemakkelijk in te stellen via het contentmanagementsysteem. We starten met de permalink-structuur.

Permalinks

Permalinks instellen

De permalink is ontzettend belangrijk. In de bovenstaande afbeelding kunt u zien welke instellingen wij op de website gebruiken. U kunt deze instellingen gemakkelijk instellen door te kiezen voor instellingen > permalinks. Als uw website al langere tijd bestaat (en u heeft deze instelling nooit toegepast), zult u ervoor moeten zorgen dat alle oude links doorverwijzen naar de nieuwe linkstructuur. Dat kunt u doen met een redirect plugin (301). Met deze instellingen staan de belangrijke zoekwoorden automatisch in de link.

Https-verbinding

Https verbinding

In 2017 heeft Google een grote update uitgerold met betrekking tot vindbaarheid in de zoekmachine. Een https-verbinding wordt namelijk beter geïndexeerd dan een http-verbinding. Sinds de genoemde update is dit steeds belangrijke geworden. Websites zonder https-verbinding krijgen zelfs een ‘niet veilig’-melding als er ergens inloggegevens moeten worden ingevuld. Zonder een https-verbinding kunnen gegevens namelijk onderweg ‘gekaapt’ worden door kwaadwilligen. Zorg daarom voor een SSL-certificaat op uw website. Het straalt bovendien vertrouwen uit en de website is veilig.

Websitesnelheid

Websitesnelheid is een belangrijke factor voor de vindbaarheid van uw website. Schaf daarom bij voorkeur geen budgethosting aan, maar zorg ervoor dat u op een snelle server komt. Een VPS (Virtual Private Server) of een Dedicated Server heeft de voorkeur. Als u geen grote investering wilt doen in hosting, kunt u ook een stukje ruimte krijgen via onze servers. Neem daarvoor contact met ons op. De websitesnelheid is niet alleen een zeer belangrijke factor in de zoekresultaten, maar is ook belangrijk voor uw bezoekers. Bezoekers zullen namelijk sneller afhaken als de website traag laadt. Zorg daarom voor goede hosting en installeer een cache plugin. Met een cache plugin worden belangrijke elementen van de website opgeslagen in de cache, zodat niet iedere pagina opnieuw geladen hoeft te worden. Dat draagt bij aan een snellere website.

Mobiele website

In 2015 kondigde Google aan dat men mobiele websites de voorkeur geeft in de mobiele zoekresultaten ten opzichte van desktop websites. Zorg er daarom voor dat uw website geschikt is voor mobiel. Kies daarom voor een responsive theme of laat ons de website voor u responsive maken.

2. Pagina’s optimaliseren

Als de website in de basis goed is, kunt u aan de slag met de verschillende pagina’s. De juiste inhoud voor een goede SEO-pagina is erg belangrijk. Eigenlijk gebruikt vrijwel iedere WordPress website de plugin van Yoast. Wij hebben de premium-versie aangeschaft en daarmee kunnen we onze pagina’s op meerdere zoekwoorden checken. Daarnaast kunt u verbinding maken en direct crawl-fouten oplossen in Google Search Console. Dat is beter voor de vindbaarheid van uw website, maar daarover vertellen we later meer.

Aan de slag met Yoast

U kunt de gratis Yoast-versie installeren via de WordPress plugin database. Als u de plugin heeft geïnstalleerd, kunt u ermee aan de slag. U kunt nu onder andere de metatitel en metaomschrijving aanpassen op iedere pagina. Daarnaast kunt u één zoekwoord invoeren (of bij premium-versie meerdere zoekwoorden) en op basis daarvan kunt u een analyse inzien. Als de bolletjes allemaal groen zijn, bent u op de goede weg. Als de balletjes rood zijn, betekent het dat uw pagina niet geoptimaliseerd is voor dat bepaalde zoekwoord. Pas elementen aan in de tekst, afbeeldingen of links om ervoor te zorgen dat de bolletjes groen worden. Dit geeft alleen een inzage op de on-page SEO, maar gaat niet uit van concurrentie op dit bepaalde zoekwoord. Hoger scoren in Google met uw WordPress website op bepaalde zoekwoorden begint hier.

Hoger scoren in Google

Afbeeldingen optimaliseren

Als de teksten en links goed heeft staan, kunt u nog aan de slag met de verschillende afbeeldingen die u kunt gebruiken in uw blogpost. Zorg ervoor dat de afbeeldingen van hoge kwaliteit zijn, maar zorg er tevens voor dat deze afbeeldingen niet te groot zijn (in KB’s). Dat zorgt namelijk voor een langere laadtijd, waardoor enerzijds de vindbaarheid door verlaagd wordt en anderzijds de bezoekers sneller afhaken. U kunt gebruik maken van online afbeeldingen services, maar u kunt ook de plugin WP Smush installeren. Daarmee kunt u de afbeeldingen aanzienlijk verkleinen.

3. Website aanmelden in Google Search Console

Met de bovenstaande elementen heeft u er zoveel mogelijk voor gezorgd dat uw website ‘on-page’ goed staat voor SEO. Nu kunt u uw website ‘doorgeven’ aan Google door onder andere de sitemap in te voeren. Google Search Console is ontzettend krachtig tool waarmee u uw website verder kunt optimaliseren. Het is gratis en werkt handig met Google Analytics, om ook uw bezoekersresultaten bij te houden.

XML sitemap uploaden

U kunt Google helpen met het indexeren van uw website door uw sitemap door te geven aan de zoekgigant. De sitemap van uw website kunt u vinden via /sitemap.xml te typen achter de domeinnaam. Automatisch verwijst SEO van Yoast u naar de juiste link: sitemap_index.xml

XML Sitemap

Deze kunt u uploaden in het programma van Google via de crawlen > sitemaps. Druk vervolgens op ‘sitemap toevoegen’ en plaats de link. Google zal nu de rest voor u doen.

Voorkeursdomein instellen

Daarnaast kunt u nog een voorkeursdomein instellen. Ga hiervoor naar het tandwieltje bovenin en klik op site-instellingen. Nu kunt u de URL’s weergeven zoals uw website is ingesteld.

Crawlfouten controleren

404-pagina’s zijn slecht voor de vindbaarheid van uw WordPress website. Bekijk daarom of de website ook 404-pagina’s heeft via Crawlen > crawl errors. Hier staat een overzicht met pagina’s die niet gevonden zijn. Deze kunt u oplossen door een redirect aan te maken. Dat kan met behulp van een plugin.

Tip: u kunt SEO van Yoast ook koppelen met Google Search Console. Dan kunt u de crawlfouten inzien via het WordPress-paneel.

Wilt u meer weten over hoger scoren in Google?

Wilt u meer weten over hoger scoren in Google? Ons team met marketeers helpen u graag verder. We kunnen een uitgebreide analyse op uw website maken, om de vindbaarheid van uw website te verbeteren. neem daarvoor contact met ons op.