Facebook pakt engagementbait aan

Facebook doet er alles aan om de content zo relevant mogelijk te maken voor de gebruiker. Het platform probeert daarom ook berichten met een zogezegde ‘clickbait’ en nepnieuws te verbannen. Facebook pakt engagementbait aan, waar in expliciet wordt gevraagd om likes, shares en comments om interactie te laten plaatsvinden.

Wat is engagementbait?

Engagementbait is het beïnvloeden van het Facebook-algoritme door een bericht zodanig te maken dat het zorgt voor een hoger bereik op Facebook. Dat is kosteloos en heeft een hoog bereik.

Bedrijven proberen dan ook steeds vaker content op die manier te maken dat het zoveel mogelijk bereik heeft. Immers kost dat niets en zonder deze technieken bereikt u slechts drie procent van de volgers. Onder andere Voetbalzone en Voetbal Inside passen deze techniek regelmatig toe, door bijvoorbeeld te vragen welke speler u het beste vond spelen in een deze week.

Clickbait al eerder aangepakt

In een eerder stadium werd clickbait al eens aangepakt. Ruim een jaar geleden waren er namelijk verscheidene advertenties en berichten op het netwerk, waarbij mensen erg nieuwsgierig werden. Uiteindelijk kwamen mensen terecht bij teleurstellende inhoud, vol met advertenties. Facebook heeft het geanalyseerd en aangepakt. Deze berichten en advertenties worden daarom nu verminderd op de tijdlijn getoond. Facebook gaat nu een stapje verder door de engagementbait aan te pakken.

De nieuwe regels

Facebook is vrij geheim over het algoritme, maar voor zover bekend worden engagementbait technieken nu echt aangepakt. Die berichten krijgen nu automatisch een lager bereik. Daarnaast zal de pagina in het algemeen ook een lager bereik krijgen, dus ook alle ‘legitieme’ berichten worden lager getoond in het algoritme.

Behoud interactie met volgers

Het platform wil graag dat gebruikers op een eerlijke manier in interactie komen met bedrijven en pagina’s. Dat bereik moet worden verdiend met originele content en de simpele manieren worden dus verbannen. Wat kunt u doen om vooralsnog veel engagement te houden met uw volgers?

De tip: schrijf relevante, informatieve en eerlijke content. Zo schrijft Facebook via de officiële kanalen.

Echter is het moeilijker dan het lijkt. U zult dus nu écht goed moeten nadenken over engagement en volgers unieke content aanbieden.

Wat mag niet meer?

Volgens het platform mag er niet meer gevraagd worden om een like, share of comment. Enkele voorbeelden zijn:

  • Welke voetbalspeler vond u het beste deze week spelen?
  • Tag degene die deze voetbalschoenen zou willen kopen
  • Like & deel dit bericht om deze voetbalschoenen te winnen
  • Reageer onder dit bericht met ‘IK WIL WINNEN’ als u deze voetbalschoenen wilt winnen

Wat kunt u dan wél doen?

Helaas zijn deze eenvoudige technieken niet meer toegestaan. Wat kunt u wel doen?

  • Vraag waar uw volgers behoefte aan hebben en plaats meer van deze content;
  • Plaats tips en trucs die handig zijn, waardoor volgers anderen gaan taggen;
  • Plaats herkenbare en/of leuke foto’s die volgers willen delen met anderen;
  • Zorg voor relevante en informatieve blogs die uw volgers willen lezen;
  • Zorg voor kwalitatief materiaal (foto’s, blogs).

Kortom: de focus wordt daarmee gelegd op kwaliteit. Hoe gaat u dat toepassen op uw sociale campagne?