4 logistieke trends voor e-commerce in 2018

Webshops en bezorging: het gaat hand in hand samen. Verschillende webshops hebben al wijzigingen toegevoegd in de bezorgdiensten. Zo kunt u uw pakketje bij de lokale Albert Heijn laten bezorgen of u kunt zelfs aangeven hoe laat u thuis bent. Het wordt echter nog veel gemakkelijker gemaakt voor consumenten in 2018. In dit artikel: 4 logistieke trends voor e-commerce in 2018.

1) Steden zijn populairder

In de meest West-Europese landen worden steden steeds populair. Dat geldt ook voor Nederland en België. Men verwacht dan ook dat circa 60 procent van de populatie in de steden woont in 2025. Dat zal ongetwijfeld invloed hebben op de e-commercelogistiek. De ‘stedelijke’ bezorging is dichterbij én kan ook sneller. Mogelijk zal er dus een echte ‘stadsaanpak’ komen, waarbij er minder stops zijn en er sneller geleverd kan worden.

Voor de steden komt er dan ook een same day delivery, oftewel: dezelfde dag nog thuisbezorgd. Bezorging buiten de steden wordt echter steeds meer een uitdaging. Gezien de lage orderbedragen online, moet het nog wel rendabel blijven om hierheen te rijden. Eerder lazen we al over drones die de pakketjes zouden moeten bezorgen. Dat zou een goed alternatief zijn voor het platteland.

2) Laat klanten een eigen bezorgdag kiezen

De meeste, grote online retailers leveren de volgende dag al: ook als een consument pas om 23.00 uur bestelt. Men maakt daar dus geen onderscheid meer in. Als een consument overmorgen vrij is, en niet morgen, is het wel zo fijn als zijzelf zouden kunnen kiezen uit bezorgdata en bezorgtijden. Consumenten zijn dan ook niet altijd op zoek naar snelheid, maar vooral naar zekerheid. Zij willen er zeker van zijn dat zij het pakketje daadwerkelijk kunnen aannemen.

Steeds meer webshops kiezen er dan ook voor om consumenten zelf de bezorgdata te laten kiezen. 22% van de consumenten kiest namelijk ook liever een eigen datum en tijd, dan dat zij het morgen al krijgen.

3) Privacy versus bezorging?

Het nadeel aan bezorgen is, is dat men ook echt thuis moet zijn. Natuurlijk kunnen de buren ook een pakketje aannemen, maar dat lukt niet altijd. De meeste ‘gefaalde bezorgpogingen’ bestaan dan ook uit ‘niet thuis’. Daarom willen sommige webshops ervoor kiezen om het fysieke gedeelte weg te halen. Met behulp van een slot met een code kan een bezorger de deur opendoen. Zo kan hij binnenkomen en het pakketje afleveren. Een real-time videoverbinding dat verbonden is met een smartphone zou zekerheid moeten bieden voor de veiligheid.

4) Bezorgabonnement

Consumenten willen simpelweg niet betalen voor verzendkosten. Het is vaak een no-go. Consumenten stoppen dan ook maar al te graag extra artikelen in het winkelmandje, om er maar voor te zorgen dat er geen verzendkosten betaald hoeven worden.

Een bezorgabonnement zou ervoor kunnen zorgen dat consumenten altijd gratis bezorging hebben, ook al zij bestellen voor slechts enkele euro’s. Voor een vast bedrag per maand of jaar krijgt men dan onbeperkt gratis levering. Lidmaatschapabonnementen zijn onder andere al geïntroduceerd door Bol.com, Bijenkorf en Boohoo.

Heeft u een e-commerce webshop en bent u benieuwd naar meer ontwikkelingen? Stuur ons dan gerust een bericht en we kijken graag met u mee.